17 Ekim 2011 Pazartesi

Baklava

Malzemeler:
2 Kg. Şeker
3 Lt. Su
3 su bardağı Un
3-4 çorba kaşığı Yoğurt
1 tutam Tuz
1 Yumurta
Ayçiçek yağı
Eritilmiş tereyağı
Su
Dövülmüş iç ceviz

Hazırlanışı:

Şeker ve suyumuzu tenceremize alarak karıştırıyoruz. Unumuzu tezgahımıza döküyoruz. Ortasına bir tutam tuz ve yoğurdumuzla birlikte yumurtamızı kırıyoruz. Karışımın içine az ayçiçek yağı ve su eklerek hamur malzemeleri kıvamına getirene kadar karıştırıp yoğuruyoruz. Hamurumuz kıvamını aldığında bir tülbente sarıp dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamurumuzu silindir haline getiriyoruz ve halka halka dilimliyoruz. Yaklaşık 11- 12 halka dilimlediğimiz hamuru merdanemizle iyice açıyoruz. Hepsinin aynı boyutlarda olması için aralarını unlayarak üst üste dizip medaneyle üzerinden geçiyoruz. Ardından oklavamıza hamurumuzu rulolar yaparak sarıyoruz ve tekrar açıyoruz. Hamurumuzu iyice incelttikten sonra tepsimizi hamurun üzerine koyarak çevrisindeki hamurları bıcağımız yardımıyla temizliyoruz. Tepsimizin şeklini alan incecik hamurumuzu oklavamıza sarıyoruz. Tepsimizi yağlıyoruz ve parça hamurları zemini kaplayacak şekilde döşüyoruz. Üzerinde tereyağı gezdirek bir kat daha döşüyoruz. İç cevizimizi hamurumuza eşit oranda serpiştiriyoruz. Bir kat daha döşedikten sonra hamurumuzun üzerinde eritilmiş tereyağını gezdiriyoruz. Oklavamıza sarılı hamurları kat kat tepsimize seriyoruz ve kat aralarına eritilmiş tereyağı serpiyoruz. Tüm katlar bittiğinde bir bıçak yardımıyla tepsimizin kenarlarındaki hamur fazlalıklarını alıyoruz.Tepsimize iyice yerleşmesini sağladığımız hamuru baklavalar halinde kesiyoruz ve üzerine eritilmiş tereyağı serpiyoruz. Fırına sürüp pişirdiğimiz baklavamızın üzerine sıcak şerbetimizi ekliyoruz ve dinlendiriyoruz. Baklavamız servise hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder